Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Inheemse Bevolking Eiland Panama Verhuist Vanwege Zeespiegelstijging

Inheemse bevolking eiland Panama verhuist vanwege zeespiegelstijging

Een eilandbevolking in Panama is op zoek naar een nieuwe plek om te wonen naarmate de zeespiegel blijft stijgen en hun land bedreigt.

De Ngöbe-Buglé-bevolking woont al eeuwen op het eiland Ustupo, maar door de klimaatverandering is het eiland nu zo klein geworden dat het niet langer een leefbare plek is.

De Ngöbe-Buglé-bevolking is niet de enige die wordt getroffen door de stijgende zeespiegel. Wereldwijd worden kustgemeenschappen gedwongen te verhuizen naarmate de oceanen groter worden.

De gevolgen van de zeespiegelstijging zijn verstrekkend en wereldwijd.

Naast het ontheemden van mensen, kan de stijgende zeespiegel ook de infrastructuur beschadigen, de voedselvoorziening verstoren en de economieën in gevaar brengen.

Wat veroorzaakt de stijging van de zeespiegel?

De stijgende zeespiegel wordt veroorzaakt door twee hoofdprocessen: het uitzetten van oceaanwater als gevolg van de opwarming van de aarde en het smelten van ijskappen en gletsjers.

Naarmate de aarde opwarmt, zet het water in de oceanen uit. Dit komt omdat water uitzet naarmate het warmer wordt.

Het smelten van ijskappen en gletsjers draagt ook bij aan de stijgende zeespiegel. Naarmate de ijskappen en gletsjers smelten, stroomt het water dat ze bevatten de oceanen in.

Wat zijn de gevolgen van de stijgende zeespiegel?

De stijgende zeespiegel heeft een aantal ernstige gevolgen, waaronder:

  • Het ontheemden van mensen: Naarmate de zeespiegel stijgt, worden kustgemeenschappen gedwongen te verhuizen.
  • Schade aan infrastructuur: De stijgende zeespiegel kan infrastructuur beschadigen, zoals wegen, bruggen en gebouwen.
  • Vervuiling van de voedselvoorziening: De stijgende zeespiegel kan de voedselvoorziening vervuilen door zout water in zoetwaterbronnen te laten dringen.
  • Economische verliezen: De stijgende zeespiegel kan economische verliezen veroorzaken door de schade aan infrastructuur en de verstoring van de voedselvoorziening.

Wat kan er gedaan worden om de stijging van de zeespiegel te stoppen?

Er zijn een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de stijging van de zeespiegel te stoppen, waaronder:

  • Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen: Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen kan helpen de opwarming van de aarde te vertragen en zo de uitzetting van oceaanwater te verminderen.
  • Het investeren in hernieuwbare energie: Het investeren in hernieuwbare energie kan helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
  • Het planten van bomen: Bomen helpen koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wat de opwarming van de aarde kan helpen vertragen.
  • Het beschermen van kustgebieden: Er kunnen maatregelen worden genomen om kustgebieden te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, zoals het bouwen van dijken en het herstellen van wetlands.


Comments